Aldri i min villeste fantasi ...

stafettpinne
Som leder i krisesituasjoner må du være forberedt på det utenkelige. Er du dét?

Egil har ikke spist ordentlig mat på fire dager. Universitetet er stengt. Han har respektert portforbudet. Uansett hvor ubeleilig dette portforbudet kommer, mener han i grunnen at det er en samfunnsplikt å bidra til å overholde restriksjonene samfunnet har pålagt oss alle. Hver og en har et personlig ansvar for å hindre unødig koronaspredning.

Han har i to dager allerede sett folk som åpenbart ikke overholder portforbudet. Det irriterer ham at noen tydeligvis kan gå fritt i gatene – matvarer har de også – mens han sitter igjen i leiligheten som en autoritetstro landsbyidiot.

Ikke faen. Han gidder ikke å sitte her med pasta på fjerde dagen fordi han er nedprioritert som målgruppe for alle hjelpetiltak. Han snører på seg skoene og bestemmer seg for å gå ut. Han skal kjøpe skikkelig mat. Ikke er han smittet, og ikke kommer han til å eksponere seg for smitte. Etter å ha ruslet nedover Storgata i et lite minutt, blir han tilsnakket av to grønnkledde personer med myndig stemme. HV-soldater.

– Hei du!, roper den ene. - Du skal ikke gå her. Hvis du ikke har spesiell tillatelse til å gå her, skal du rett inn igjen.

Egil skvetter til og kjenner pulsen stige. Han legger merke til at den minste av de to grønnkledde smiler arrogant, foraktfullt – som om han nyter å være i maktposisjon. Egil kjenner sinnet vokse opp i seg og ber begge dra til helvete. Sekunder senere ligger han med hodet i asfalten og et kne stikkende inn mellom skulderbladene. Armene hans er låst i et politigrep.

- Du blir med oss, sier den ene av de grønnkledde mens de fører Egil inn i et kjøretøy. Egil aner ikke hvor han skal transporteres, men har allerede hørt om «karanteneleirene» i utkanten av byen.

Tenk deg følgende scenarier:

  • Egil blir satt i fengsel
  • Egil settes i bilen for å roe seg ned og følges deretter hjem
  • Egil kjøres i karanteneleir som bevoktes av militært personell
  • Det oppstår demonstrasjoner i gatene mot militære inngrep for å ivareta lov og orden.

Hva skjer etter én, 6 og 12 måneder dersom de ulike scenarioene finner sted?

Noe av det meningsfulle bedriftsledere kan gjøre i disse dager, er å simulere også de usannsynlige scenariene egen bedrift kan bli rammet av, slik at forsvarsverkene som bygges mot virkningene av koronaepidemien blir så sterke som mulig.

Gi et vink hvis du ønsker en god rådgiver du ønsker å snakke med. Vi har flere erfarne kriseledere i Varde Hartmark.

Varde Hartmark – kriseledelse siden 1928

05/2021
av
Gro-Helene Skalstad